29.04.2024

Туризм є одним з головних напрямів розвитку Уманської громади. Наразі ефективною формою розвитку туризму, яка застосовується у практиці багатьох високорозвинених країн, є кластерна модель. Тенденція створення кластерів набуває розповсюдження в Україні. У цьому напрямку активно працює й Умань.

Так, на початку січня 2024 року в Умані було створено Асоціацію органів місцевого самоврядування «Кластер «Шляхами Трипільської Праматері». Засновниками Асоціації стали чотири громади Черкаської області: Уманська, Маньківська, Ладижинська, Буцька. 19 січня у м. Гайсин відбулися Загальні збори, під час яких до Асоціації приєднались ще чотири громади Вінницької області: Гайсинська, Крижопільська, Томашпільська і Шпиківська. У перспективі до Асоціації висловили бажання приєднатись й інші громади Черкаської, Вінницької та Кіровоградської областей.

Створення Асоціації, як власне і сам кластер, допоможе підсилити спроможність і туристичну привабливість регіону, сприятиме ефективному використанню економічного потенціалу, природних, культурно-історичних та інших ресурсів, надасть можливість виходу на міжнародний рівень, залучити команду фахівців, які працюватимуть на розвиток наших громад.

Одним із найважливіших напрямів роботи кластеру є залучення інвестицій через грантові програми та міжнародні партнерства. Адже, як показує практика, більше шансів на отримання грантових коштів мають саме кластерні об’єднання.

Тож запрошуємо громади до кластеру. Об’єднуймося задля розвитку.

Повідомляє Уманська міська рада