19.09.2024

Приспущені в жалобі прапори, стихли співи пташок, над Монастирищиною знову нависла чорна хмара смутку. Сьогодні Монастирищина простилася з одним із сміливців, які стали на захист Батьківщини — капітаном Василем Юрійовичем Бойченком, жителем села Княжа Криниця.

Василь народився 14 січня 2001 року в родині Юрія Олексійовича та Галини Вікторівни Бойченків. Маючи старшого брата Андрія, вони завжди йшли пліч-о-пліч.

Початкову освіту Василь здобував у Княжекриницькому закладі загальної середньої освіти, а в 2014 році, після закінчення 7 класу, розпочав навчання у Навчально-оздоровчому комплексі Київського військового ліцею ім. Івана Богуна.

У 2016 році Василь вступив до Київського військового ліцею, а у 2018 році перейшов на навчання до Військової академії в Одесі. Через широкомасштабне вторгнення російських військ в Україну, він достроково закінчив академію й 5 березня 2022 року був направлений на військову службу в 95 окрему десантно-штурмову бригаду, де виконував бойові завдання поблизу Ізюму.

Василь сміливо виконував накази командування і безстрашно рвався в бій. 9 квітня 2022 року, під час важких боїв, він отримав поранення, але після лікування повернувся до побратимів, прагнучи звільнити Україну від ворога.

Василь воював у найгарячіших точках війни, визволяючи населені пункти Харківської та Донецької областей. За свою звитягу він був нагороджений Орденом Богдана Хмельницького ІІІ та ІІ ступенів, нагрудним знаком «Знак пошани», почесними нагрудними знаками «Сталевий хрест» і «Срібний хрест», а також іменним пістолетом.

На жаль, 9 вересня 2024 року, під час Курської операції, капітан Василь Бойченко загинув внаслідок влучання FPV дрону в автомобіль. Його молоде життя обірвалося, залишивши незакінчені справи та мрії.

Сьогодні, 12 вересня, по встеленій квітами Монастирищенській землі «на щиті» Василь повернувся до рідної домівки. Мешканці громади, ставши на коліна, зустрічали Героя з державною символікою.

Вшанувати пам’ять Василя прийшли рідні, побратими, керівництво громади, духовенство та громадськість. Він був похований на кладовищі у рідній Княжій Криниці з військовими почестями. На честь Героя пролунали трикратні салюти.

Весь час розділяємо горе родини Бойченків, адже жодні слова не можуть загоїти цю велику втрату. Нехай Господь дасть їм сили прийняти та пережити цю болісну втрату.

Ми пам’ятатимемо, якою дорогою ціною дається нам кожен новий день життя на нашій українській землі. Доземний уклін, вічна пам’ять і шана захиснику України Василю Бойченку.

Слава Україні! Слава її Героям!