29.04.2024

Майстриня Зоя Шишковська з Умані на Черкащині створює керамічні та текстильні ляльки. Робить їх максимально схожими на своїх власників. Особливістю ляльок є обличчя з великими очима та мрійливим поглядом. А ще вони схожі на свого господаря, розповіла Суспільному лялькарка Зоя Шишковська.

Пані Зоя 29 років працює викладачкою в дитячій школі мистецтв. Зануритися в дитинство, виготовляючи ляльки, спробувала вісім років тому.

“Створила свою першу лялечку. І якось все це потім стало моїм захопленням”, — пригадала пані Зоя.

У колекції лялькарки є вироби як із глини, так і тканини. Роботи Зої Шишковської часто порівнюють із нею самою. Частина іграшок – портретні ляльки, де персонажі – реальні люди, розповіла Зоя Шишковська.

“Мені надсилають фото, я обираю більш такі, які б я змогла створити. Один раз у мене була така лялечка, яка мала поїхати в Америку. Я могла її створити, я її намалювала”.

Деталі — від черевичків і до волосся – творіння жінки.

“Ніколи не думала, що я буду вміти щось шити, що я буду щось створювати. А зараз я настільки люблю створювати одяг, обирати тканину. Я навчилася за ці роки шити взуття самостійно. Дивилася, як роблять майстри і вчилася робити взуття”.

Серед замовлень є звірята та дівчинка-українка.

“Останнім часом у мене багато замовлень – створити українку. Такі подарунки везуть за кордон як подяку людям, які дали прихисток українцям”.

Ще майстриня зробила драколялечки, символи 2024 року.

“Якби було в тижні не сім днів, а більше, і не 24 години, то і більше б замовлень могла взяти”.

Повідомляє “Дзвін”